Министърът на здравеопазването д-р се срещна с директора на Европейския център

...
Министърът на здравеопазването д-р се срещна с директора на Европейския център
Коментари Харесай

Кацаров пред директора на ECDC: Битката за живот трябва да вземе превес над битката за гласове на избирателите

Министърът на опазването на здравето доктор се срещна с директора на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) доктор Андреа Аммон. В срещата участваха заместник-министрите на опазването на здравето доктор Александър Златанов и доктор Димитър Петров, началникът на кабинета Лидия Чорбанова, съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Д-р Кацаров и доктор Аммон разискаха епидемиологичната конюнктура в страната, главните провокации, пред които сме изправени в разгара на следващата вълна от COVID-19, ваксиналното покритие у нас, както и връщането на учениците в клас.

Д-р Кацаров уточни аргументите за ниските равнища на имунизация у нас. По думите му те са свързани с нашата история, вяра, народопсихология. " От друга страна популистките държавни управления, които ръководят страната ни през последните години, ни трансфораха в модел на корумпирана страна. Това е удобна среда за развиване на теории, които не са основани на науката “, уточни здравният министър. И посочи, че от 1 година сме в политическа рецесия, а от 6 месеца – в предизборна акция. " Партиите вършат всичко допустимо да завоюват повече гласове, като прокарват антиваксърски отзиви. В тази обстановка е доста мъчно да се ползват непопулярни ограничения. Дори най-меките ограничавания са причина за митинг “, изясни доктор Кацаров и  уточни: " Чакаме изборите в неделя, да се успокоят политическите пристрастености и борбата за живот да вземе превес над борбата за гласове на гласоподавателите. “

По време на срещата здравният министър напомни, че преди 2 седмици у нас е въведен " зеленият документ “ за имунизация, преболедуване или негативен резултат от проучване за COVID-19. По думите му през този интервал над 250 хиляди души са се имунизирали с първа доза от имунизациите срещу COVID-19. " Рязко се усили и броят на направените проби. По този метод повече безсимптомни хора се изолират в точния момент, което  спомага за понижаване разпространяването на COVID-19 “, уточни доктор Кацаров.

" Сегашната вълна е най-тежка спрямо предходните. Над 30% повече са инфектираните, само че общата смъртност е по-ниска, броят на приетите в болница е по-малък. Това се дължи на опцията за лекуване в извънболнична помощ в т. нар. COVID зони. Също по този начин още през лятото разработихме и Национален проект за справяне с пандемията “, посочи той.

Д-р Аммон от своя страна уточни: " Не единствено България е с ниски равнища на имунизация. Вирусът мутира и по тази причина тази вълна е по-опасна. Трябва да въвеждате ограничения, които да са приспособени към страната Ви. Много значимо е до хората да стигат известия, на които те да имат вяра. В множеството страни лекарите са хората, на които най-вече се има доверие. “ Д-р Кацаров изясни, че е основан Обществен съвет по имунизация за повишение на публичната осведоменост за изгодите от имунизациите.

Двамата разискаха и връщането на учениците в учебно заведение. " Малко са имунизираните възпитаници в България на възраст сред 12 и 18 година В общините с висока заболяемост децата не вървят на учебно заведение. Надяваме се тази седмица в клас да върнем най-малките възпитаници от първи до четвърти клас, като децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи проби. Учителите и личният състав, които нямат " зелен документ “, също ще се тестват. Целта е и учениците, и учителите да се върнат в безвредна учебна среда “, акцентира здравният министър.

И доктор Аммон, и доктор Кацаров са безапелационни, че разсъдъкът би трябвало да надделее над страха, а хората би трябвало да осъзнаят, че оправянето с пандемията зависи от напъните на всеки един от нас. Д-р Аммон беседва и с специалисти от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В програмата на шефа на ECDC е включена среща във виртуален формат с експертните препоръки по " Епидемиология “, " Инфекциозни заболявания “, " Клинична имунология “, както и с представители на всички районни здравни инспекции, на Етичната комисия за клинични изпитвания, на Българския лекарски съюз.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР